mandag 23. april 2007

Fjell og kunst

Mange fjell er estetisk vakre og kan ha en magisk tiltrekningskraft: Kilimanjaro, Elbrus, Aconcagua, Carstensz, Denali, Vinson, Everest for å ta The seven Summits. Spesielt flotte: Tirich Mir, Fuji, Matterhorn. Stetind ble høsten 2002 kåret til Norges nasjonalfjell. På andreplass kom Snøhetta. Flotte topper i Salten jeg har et forhold til: Suliskongen, Satertind, Solvågtind, Ørfjellet, Steigtind, Skautua, Kvarven. Flere norske fjell? Å være i fjellet er også å komme nærmere seg selv.
Snøhetta heter det arkitektfirmaet som har tegnet Biblioteket i Alexandria, Operaen i Bjørvika og WTC Cultural Center. De to første minner om svaberg, det siste får et beskjedent ytre, men et innholdsrikt indre – under Ground Zero.
I mange kulturer er fjell hellige. Maleren Kurt Edvin Blix Hansen i Beiarn har sitt: "Jeg skjønner godt at indianerne hadde sine hellige fjell. Seglfjellet er en slik helligdom for meg. Når sørvesten blir storm og blåser elva ned fra det 600 meter fjellet rett til værs, da er naturen ganske abstrakt." Det er Kurt Edvin forunt å se mye andre ikke ser. Og så maler han det. I neste uke stiller han ut i Bodø Kunstforening.
Ofte er historiske og religiøse byggverk, pyramider og templer, monumentale som fjell: Kheopspyramiden, Teotihuacán. Kjegle- eller pyramideformen er harmonisk, beroligende, ”riktig” – enten den fremtrer i naturens kunstverk eller i menneskers strev med å skape noe uforgjengelig.
Øya Landegode har en betagende profil med Kvigtind og Rypdalstind som de to høyeste toppene. På jakt etter bilder av Landegode, oppdaget jeg denne bloggen. Her er fellesnevnere Salten-natur og hunder. Forunderlig nok dukket det også opp en gammel gitarspillende studiekamerat. Hvem har sagt at nettet er fragmentarisk? Alt henger sammen, men med hva og hvordan? Fire aktivister arrestert ved Mount Everest. Kanskje slik?
Følg Lars Oma Erichsrud i Everest. Se "bloggen" fra Himalaya.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Flott bilde, av alle ting du nevner viser du bilde av Landegode,
som jeg ser hver dag.

Bridgehill sa...

Hyggelig at du fant noe pent og kjært. Det fine er at det finnes slike gode blikkfang så mange steder. Forhåpentligvis har alle sine.